AIX Rose 2016

€12,50 Incl. btw
  • Bestel 6 voor €11,95 per stuk en bespaar 4%

Kruidig en fruitige rosé uit het zuiden van Frankrijk.

Besteld voor 15:30? Volgende dag geleverd!
Gratis verzending vanaf €75,-
Ook af te halen in de winkel
Persoonlijk advies
Land Frankrijk | Streek Provence | Classificatie AOP Coteaux d'Aix en Provence | Druif Grenache, Syrah, Cinsault

 

De AIX heeft een prachtige zalmroze kleur. De neus is fris met in de boventoon het fruit van aardbei en een tikkeltje watermeloen. De wijn wordt op lage temperatuur gefermenteerd waardoor de wijn zijn frisheid behoud. De elegantie maakt het een perfecte wijn voor elke moment van de dag.

In 2009 was de eerste oogst van de Nederlander Eric Kurver. Het domein bestond al langer maar draaide al jarenlang verlies. Eric had altijd al een grote passie voor wijn en zag zijn kansen om van zijn passie ook werk te maken. Samen met oenologen ontwikkelde hij de 'perfecte' rosé op een manier met zo min mogelijk gebruik van sulfiet.
 
'Toen de Amerikaanse keten Whole Foods Market voor al zijn achthonderd filialen een paar honderdduizend flessen AIX bestelde, zei Eric Kurver beleefd doch beslist 'Helaas, nee'. Hetzelfde geldt voor soortgelijke verzoeken van grote ketens in andere landen. Heel bewust namelijk wordt de uit Aix-en-Provence afkomstig rosé al vanaf zijn lancering, zeven jaar geleden, selectief gedistribueerd. Via wijnspeciaalzaken, goede restaurants, de betere strandtenten en culturele locaties. Deze manier van distribueren vormt onderdeel van de zorgvuldige merkstrategie die Eric (53) hanteert. Een strategie voor één wijn van voorbeeldige kwaliteit, en met een ijzersterke naam. Een strategie ook die zo succesvol is dat nu jaarlijks meer dan 1,2 miljoen flessen AIX rosé worden verkocht, wereldwijd, waarvan tweehonderdduizend in Nederland.
 
Het begon allemaal na de onverwachte verkoop aan een Zwitsers bedrijf van Insight Media, een uitgeverij van boeken en tijdschriften die Eric samen met zijn schoonvader leidde. Na nog drie jaar voor de Zwitsers te hebben gewerkt, verhuisde Eric met zijn jong gezin naar de Provence. Eerst woonden ze in Lorgues, daarna in Salernes. Het was zijn vrouw die op gegeven moment zei 'Waarom ga je niet iets doen met je grootste hobby, wijn?'. ‘Da's misschien wel een idee', zei Eric, 'maar hoe?' Wikkend, wegend, pratend en speurend werd uiteindelijk besloten om een groot, 73 hectare bestrijkend wijngoed over te nemen, Domaine de la Grande Seouve. Dit leed al jaren grote verliezen en behoorde (toevallig) aan twee rijke Zwitsers. Het kostte de grootst mogelijke moeite om de aankoop te financieren, de regionale bank bijvoorbeeld wilde geen geld lenen voor een immers zwaar verliesgevend domein. Toch lukte de overname – maar hoe verder? Tegen de beste oenoloog van de regio zei Eric 'Ik wil de beste rosé ter wereld maken'. Waarna 25 Provençaalse toprosés werden gekocht en blind geproefd. De keuring bracht een modelwijn in beeld, waarvan de samenstelling en de technische aspecten via analytisch onderzoek werden bepaald. De belangrijkste druif moet grenache worden; gelukkig maar, want daarmee was de eigen wijngaard ruimschoots beplant. De wens om een heel licht getinte rosé te maken paste in een toen net beginnende trend én bij Erics opvatting 'Je koopt rosé met je ogen'. Om die licht zalmkleur optimaal tot zijn recht te laten komen, werd ook bewust gekozen voor een blanke fles met het helderst mogelijke glas. Hoe die lichte kleur te bereiken? Door het schilcontact te perken tot dat in de pers, en door te vergisten bij zeer lage temperatuur, namelijk 12 à 13 graden Celsius (terwijl 18 gebruikelijk is). Voorts voerden Eric en diens adviseur allerlei methoden in om 'de grote strijd tegen oxidatie' te winnen, met zo min mogelijk sulfiet. Zoals een nachtelijke en vroege ochtend pluk, het soms bedekken van de geplukte trossen met koolzuursneeuw, alsmede het gebruik van neutrale gassen (stikstof en koolzuur) als een beschermde deken in de pers, de tanks en zelfs een beetje in de fles. Voorts werd de aromavorming bevorderd door de sterk gekoelde most een week lang in contact te houden met de vaste deeltjes van de druiven. Anno 2009 waren alle elementen aanwezig voor het maken van een hoogwaardige rosé.
 
Maar ja, hoe verkoop je het jaar daarop vierhonderdduizend flessen voor een goede prijs? In elk geval niet onder de bestaande domeinnaam. Eric veranderde die dus in Saint-Aix, ging met naam spelen, en bedacht dat AIX een sterk merk zou kunnen worden. Waarvoor hij op zijn computer via Word de typografie koos 'en diezelfde avond nog de naam in Parijs deponeerde'. AIX was geboren – en meteen al de eerste oogst won goud in Parijs. Aanvankelijk verkocht Eric zijn wijn zelf, door veel te reizen en potentiële afnemers persoonlijk te bezoeken. Een van de eersten was Joop Braakhekke die Le Garage een koelbak vol AIX bij de entree had staan en zijn gasten (tegen betaling) een glaasje liet proeven. De internationale vraag groeide zo snel dat Eric en diens team inmiddels ook wijnen betrekken van drie andere wijndomeinen, waar onder leiding van de eigen oenoloog en wijnmaker het recept voor AIX heel precies wordt toegepast. Desondanks maakt Eric Kurver zich altijd zorgen of dat inderdaad gaat lukken, en meldde daarom dat hij voor de jaargang 2016 'wel een maand slecht sliep'. Ten onrechte, blijkt bij het proeven van de AIX 2016 – want het is gewoon een heerlijke, bijkans perfecte rosé. De uit 60 procent grenache en gelijke delen syrah plus cinsault samengestelde wijn heeft behalve zijn kenmerkende bleek oranje tint een vieve, bijna tintelend frisse smaak voorzien van lekker wat fruit, richting sinaasappel en een beetje rood, terwijl de wijn ook ferm is doch niet zwaar, heel sappig, loepzuiver, en daarmee buitengewoon uitnodigend'. - Hubrecht Duijker, maandmagazine april 2017 producentprofiel
Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.

Gerelateerde producten

Een Limburgse rosé van de Bourgondische Pinot Noir!
Complexe rosé van Nederlandse wijnmakers.
Een rosé met een mooie balans tussen fruit en kruid.
De AIX rosé in 1,5 liter formaat!
De AIX rosé in 3 liter formaat!

Gratis verzending

Vanaf €75,- veilig en verzekerd verzonden via PostNL

Voor 15:30 besteld?

Dezelfde dag op de post

Ook af te halen

Op de Admiraliteitskade

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.