Proefdoos Rosé?
Gratis verzending v.a. €65 (NL)
Voor 17:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
010 313 34 30 | [email protected]
Admiraliteitskade 80, Rotterdam

Barbera


Filters

Land

Type wijn

Het werd tot voor kort algemeen aangenomen dat dit ras ontstaan was in de heuvels van Monferrato, dat midden in de regio Piëmont ligt.

Maar inmiddels zijn er sterke aanwijzigingen dat de druif afkomstig is uit de streek rondom Asti, waar deze druif aan het einde van de 18e eeuw wordt beschreven door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo.

Het duurde echter tot het einde van de 19e eeuw voordat deze variëteit belangrijk werd. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit ras niet verwant is aan de andere soorten uit Piëmont, dus zal meer onderzoek nodig zijn om de oorsprong van de Barbera te vinden. Barbera is een enorm populair blauw druivenras uit Piëmonte en commercieel het belangrijkste van de hele regio. 
 
Qua smaak typeer je barbera het makkelijkst in vergelijking met nebbiolo. Barbera heeft altijd een vrij diepe kleur, heel hoge aciditeit en gematigde tannine, terwijl nebbiolo op deze drie vlakken net het tegenovergestelde is.

Tot de jaren tachtig werd barbera steevast met hoge rendementen geteeld en weinig op houten vaten gefermenteerd of verouderd. De wijnen waren eerder licht en fruitig. Tegenwoordig worden er ook geconcentreerde barbera gemaakt, met heel rijp fruit en met rijping op Franse barriques.  De prijzen variëren enorm, van eenvoudige wijntjes van zo’n vijf euro per fles tot prijzige pareltjes van meer dan vijftig euro per fles. De belangrijkste appellaties voor barbera zijn de in 2008 tot DOCG gepromoveerde appellatie Barbera d’Asti en DOC Barbera d’Alba.

Deze wijn schenk je bij een mooi diner. Denk aan gegrild rood vlees of gebakken lamskoteletten. Ook heerlijk bij allerlei Italiaanse gerechten zoals Spaghetti Bolognese, pasta tagliata, pizza pepperoni, osso buco, klassieke lasagne, risotto met paddenstoelen of wildgerechten. Ook bij visgerechten doet deze wijn het bijzonder goed, bij een stukje vette vis zoals zalm maar ook bij witte vis zoals kabeljauw (in tomatensaus) kun je deze wijn perfect drinken. Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft wijn-spijscombinaties. Een huisgemaakte of houtoven pizza past er ook perfect bij.

Lees meer
Lees minder
Diep robijnrode Barbera uit Neive.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

v.a. €65 (NL) - v.a. €150 (BEL, DUI, LUX)

Voor 17:00 besteld?

Dezelfde dag verzonden!

Winkel

Admiraliteitskade 80, Rotterdam

proeflokaal

Proeverijen, high-wines & private-dining

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.