Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Merlot is een klassiek druivenras dat in de Bordeauxwijnen wordt verwerkt in combinatie met cabernet sauvignon en cabernet franc.
Hij werd er lange tijd beschouwd als een inferieure druif die zelf geen persoonlijkheid bezat en die in de Médoc en Pessac-Léognan/Graves enkel maar werd gebruikt om de scherpe kantjes van cabernet af te halen. Waar hij wel alleen verscheen en een verrassende, volle, rijpe, weelderige persoonlijkheid toonde met een uitnodigende sappigheid was in Saint-Émilion en Pomerol. Pas toen beide wijngebieden uit de schaduw treden van hun buren kon merlot uit de schaduw van cabernet treden. Sindsdien werd hij met succes in Californië aangeplant en later volgende zowat alle streken van de wereld. Ander leuk feitje is dat de Nederlanders de moerassige Médoc droog hebben gelegd, daar waar nu een van de beroemdste wijngaarden liggen.
De druif heeft van nature weinig zuren. Merlot bevat minder kleurstof en minder tannines dan cabernet sauvignon. De druiven zijn vroeg rijp en worden van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Deze snelle rijping van de merlot is ideaal in gebieden met een koeler klimaat. Merlot die heeft kunnen rijpen in eiken vaten kan heel lang bewaard worden. De Merlot is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannines. Daardoor zijn ze vaak toegankelijker.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad