Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
In de Elzas levert de 'Pinot Noir' een cépagewijn. Ook in Duitsland, daar heet hij Spätburgunder, doet de druif het goed. In Zwitserland is het de meest aangeplante druif. Ook in Noord-Italië komt de druif veel voor.
Buiten Europa is de Verenigde Staten het belangrijkste gebied. Daar worden de kwalitatief de mooiste wijnen gemaakt in Oregon, maar in Californië is de grootste aanplant. Ook in Nieuw Zeeland is het de meest aangeplante blauwe druif. Klimaat: De druif rijpt tamelijk vroeg, met name in warme klimaten. Daarom gedijt de druif het best in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aromavorming in de vruchten wordt bevorderd.
Bodem: Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. Dit is het geval in Bourgondië. In de Ahr en de Rheingau doet ze het echter ook heel goed op een leisteenbodem.
In Bourgondië oogst men gemiddeld rond half september. In de Ahr in Duitsland, dat nog noordelijker ligt, wordt ze rond medio oktober geoogst.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Een Champagne gemaakt van alleen Pinot Noir wordt Blanc des Noirs genoemd
Pinot Noir is culinair heel divers in te zetten. Of het nu gaat om eend, kip of lam, risotto met paddenstoelen, vis of groente: Pinot Noir kan overal bij!
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad