Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van, maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en herkomstbenaming waarin de druif gekweekt wordt en van de vinificatie.
Hoewel wordt aangenomen dat de bakermat van sangiovese in Toscane ligt, heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat dit ras gedeeltelijk uit het zuiden van Italië komt. Het ras is een kruising van ciliegiolo en calabrese di montenuovo (een ras uit Calabrië). De diverse sangioveseklonen smaken uiteraard ook verschillend. In Montalcino en Montepulciano wordt bijvoorbeeld de kloon sangiovese grosso gebruikt (die in Montalcino brunello heet en in Montepulciano prugnolo gentile) terwijl in andere appellaties sangiovese piccolo gebruikt wordt.
Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge sangiovese typische kenmerken vertoont van rood (zure krieken, kersen) en/of zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond tot paddestoelen en zelfs truffels. Lekker om zo van te genieten op een zwoele zomeravond. Of bij een stukje rood vlees, al dan niet van de barbecue. Bij een wijn van sangiovese met meer zuren, zoals een Chianti, past een gerecht met tomaten heel goed. De zuren en de frisheid van de tomaat passen opvallend goed bij de wijn!
Sangiovese is ook uitermate geschikt als basis voor de zoete Vin Santo, die dan de benaming Occhio di Pernice krijgt (patrijsoog) om de rode Vin Santo te onderscheiden van de witte, die trebbiano toscano en malvasia als basis heeft.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad