Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Falanghina is een oude Italiaanse witte wijndruif, naar verluidt van Griekse oorsprong.
De meeste Falanghina wordt gekweekt in Campania, in Zuid-Italië. Er wordt ook gezegd dat Falanghina de druivensoort is achter Falernian, de beroemdste wijn uit de Romeinse oudheid en de inspiratie voor Falerno del Massico. Er is sinds de eeuwwisseling een wedergeboorte van interesse geweest in Falanghina, en er is nu een beweging om de reputatie van deze eens zo vereerde druif te herstellen.
Hoewel het steeds modieuzer wordt, wordt Falanghina nog niet veel buiten Campania geplant. Er is een beetje in Puglia en Abruzzo, maar vooralsnog geen internationale productie. Falanghina wordt vaak gemengd met andere inheemse Italiaanse variëteiten, of geproduceerd als een zoete passito-wijn, maar de variëteiten van deze interessante druif worden steeds populairder.
De wijnstokken gedijen op de poreuze vulkanische bodems rond de Vesuvius en het warme mediterrane klimaat. De bessen hebben een gele schil en zijn bedekt met een dunne laag beschermende was. Als wijn kan Falanghina een lichte dennengeur hebben, maar staat beter bekend om zijn citrusbloesemaroma's, met name bittere sinaasappel. In de mond toont het typisch klassieke appel- en perenaroma's, afhankelijk van waar het wordt verbouwd, met kruidige of minerale tonen.
Deze wijn is breed inzetbaar en doet het naast de Caprese ook goed bij allerlei soorten seafood; schelpen, visje, inktvis. Gebakken en gegrilde vis. Tomaten, groene kruiden, harde kazen, rauwe ham (met meloen) voor de lichtere versies. Pasta met venkel en een beetje tonijn. De gerijpte wijnen gaan een treetje hoger en kunnen zelfs bij witvlees.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad