Rivaner is een synoniem voor Müller Thurgau en dat is een witte druivensoort.
De druif dankt zijn bestaan en naam aan professor Hermann Müller (1850 tot 1927) uit het Zwitserse kanton Thurgau, die dit druivenras kweekte.
Rivaner is een samenstelling van de woorden Riesling en Silvaner. Deze twee rassen heeft men lange tijd aangezien als de ouders van de Müller-Thurgau. Na gen-onderzoek rond het jaar 2000 is echter vastgesteld dat het hier een kruising betreft tussen Riesling en Madeleine Royale, een zaailing van de Chasselas.
Rivaner staat in bijna alle Duitse wijngebieden. In zeven van de dertien Duitse wijngebieden behoort hij zelfs tot de Classicdruiven. De grootste aanplant is te vinden in Rheinhessen met 4200 hectare en Baden met 2900; kort daarachter komt de Pfalz met 2400 hectare. In Franken zijn ongeveer 1900 hectare met Rivaner beplant, aan de Moezel een goede 1300 en aan de Nahe bijna 600. De in de jaren tachtig ingevoerde opbrengstbeperking per hectare heeft voor de Rivaner, die van nature tot een hoge opbrengst neigt, een heel positief effect gehad. Bij een lagere productie laat de druif zijn ware kwaliteitspotentieel zien.
De druif rijpt vroeg en levert sappige, soms bloemige wijnen met een fijn, fruitig muskaataroma. Het zuur is aan de milde kant, bij wijnen uit noordelijker contreien wat markanter. Opvoeding gebeurt in de regel op roestvrij staal, waardoor de frisheid en het aroma behouden kan blijven. Meestal gaat het om droge of lieflijke off-dry Qualitätsweine. De Rivaner is geen wijn om te bewaren en smaakt kort na de oogst op zijn best.