Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 om een classificatie voor de beste wijnen van de Bordeaux, die daar geëxposeerd werden. Wijnhandelaren hebben daarop gereageerd door een systeem in het leven te roepen, waarbij châteaux geclassificeerd werden op basis van reputatie en handelsprijs van de wijnen. Het resultaat was de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855.
Hij telt 61 wijnen en is in 5 klassen onderverdeeld. Premier Cru is de top en bestaat uit 5 chateaus. Alle rode wijnen kwamen uit de Médoc, behalve Château Haut-Brion die uit de Graves kwam. Van de zoete witte wijnen, die toen veel belangrijker waren dan tegenwoordig, werden alleen Sauternes en Barsac geclassificeerd.
Sinds die tijd is er niets aan de classificatie veranderd, op 1 wijziging na; in 1973 promoveerde Château Mouton-Rothschild van 2de Grand Cru Classé naar 1ste Grand Cru Classé.
Er zijn nooit wijzigingen in de classificatie geweest als gevolg van groei of krimp van de wijngaarden, wat enigszins merkwaardig is, waar "terroir" een essentieel begrip is. Er wordt al lang over gediscussieerd een nieuwe classificatie te maken, die meer recht doet aan de kwaliteitsverbeteringen (en -verslechteringen) die sinds 1855 zijn opgetreden. Ook enige wijnen die nu als cru bourgeois worden geclassificeerd hebben enige grand cru's qua kwaliteit voorbij gestreefd.
In de Bordeaux-gebieden Graves en Saint-Émilion worden alternatieve classificaties gevoerd.
Sinds 1855 is de kwaliteit van de 61 wijnen natuurlijk wel veranderd. Sommige werden beter, andere werden minder. Hoewel er aan de classificatie wereldwijd grote (financiële) waarde wordt gehecht, is het verstandig om met een kritisch oog naar wijnen met een grand-cru-aanduiding te kijken. Bordeaux kent nog meer classificaties, daarover is meer te leren in de cursus SDEN-niveau 3.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad