De Valpolicella wijn is een Italiaanse rode wijn, afkomstig uit Valpolicella (Veneto – Verona). De naam Valpolicella is een mengsel van Grieks en Latijns. Valpolicella betekent de vallei van de vele kelders. Uit het gebied komen vier soorten wijn de Valpolicella Classico, Ripasso, Amarone en Recioto. De namen van deze wijnen duiden op de productiemethodes waarmee ze gemaakt worden. De wijnen worden hieronder verder uitgelegd.
Valpolicella classico DOC
De valpolicella classico wordt ook wel de normale valpolicella genoemd. Deze wijn wordt gemaakt van druiven uit de oorspronkelijke wijnregio en heeft daarmee de naam valpolicella classico gereserveerd. De wijn wordt veroudert in roestvrijstalen tanks en wordt meestal vanaf de lente op de markt gebracht.
De Valpolicella Classico heeft een fris, levendig en fluweelachtige smaak in de mond. De wijn kan goed met verschillende voedsel combinaties, maar is het best met stevig lang gekookt vlees en wild.
Druifsoort | Corvina |
Alcohol percentage | 12% |
Geur/smaken | Kersen en rozen |
Serveertemperatuur | 18 graden |
Valpolicella Ripasso DOC
Valpolicella ripasso is een sub-regio in Valpolicella, het gaat hier alleen niet om de regio en ligging van de wijn maar om de productiemethode. De ripasso wordt ook wel de baby van de Amarone genoemt omdat voor de ripasso dezelfde soort druiven wordt gebruikt. Alleen worden de gist restanten van de Amarone gecombineerd met de Valpolicella Classico. De tweede gisting, ook wel appassimento genoemd, van de wijn wordt gedaan op het druivenmost waar de Amarone van gemaakt is.
De Valpolicella Ripasso is een wijn met veel body, complexiteit en is vol van smaak. De wijn pas het beste bij donkere smaken, zoals steak en paddestoelen.
Druifsoort | Corvina |
Alcohol percentage | 14% |
Geur/smaken | Fruit, leer, kruiden, fijne zuren en zacht |
Serveertemperatuur | 18 graden |
Amarone della Valpolicella DOCG
De Amarone della Valpolicella wordt gemaakt van gedroogde druiven. Deze druiven 120 dagen gedroogd op rieten matjes. Het eindproduct is na het drogen van de druiven nog niet klaar. Hierna moet de wijn nog minimaal twee jaar rijpen op hout. Er zijn verschillende gradaties in het rijpingsproces:
- Amarone wordt minstens 24 maanden (2 jaar) gerijpt op hout.
- Amarone Riserva wordt minstens 48 maanden (4 jaar) gerijpt op hout.
De Amarone della Valpolicella heeft in 2008 het DOCG keurmerk behaald en is een droge wijn met een medium tot hoge zuurgraad. De wijn past het beste bij rundvlees, wild, stoofschotels oude kaas en blauwe kaas.
Druifsoort | Corvina of Rondinella |
Alcohol percentage | 15% |
Geur/smaken | Kersen, vijgen, pruimen, chocola en bruine suiker |
Serveertemperatuur | Tussen 18 en 20 graden |
Recioto della Valpolicella DOCG
Net als de Amarone wijn wordt er voor de Recioto wijn ingedroogde druiven gebruikt. Alleen worden de druiven voor de Recioto wijn minder lang gedroogd dan die voor de Amarone wijn. Dit duurt ongeveer 80 dagen. Deze wijn valt onder de desertwijnen. Lees meer over deze wijn bij Italiaanse dessertwijnen – Recioto della Valpolicella DOCG.
Druifsoort | Corvina |
Alcohol percentage | 14% |
Geur/smaken | Zoet, |
Serveertemperatuur | 18 graden |
De Valpolicella wijnen zijn verkrijgbaar bij:
- Gall&Gall
- Albert Heijn
- Vivino
- Grand cru wijn