Nederlandse Rosé?
Gratis verzending v.a. €79 (NL)
Voor 16:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
010 313 34 30 | [email protected]
Admiraliteitskade 80, Rotterdam

Het witte goud


Filters

Land

Type wijn

De asperge, ook wel de ‘koningin der groenten’ genoemd, is een struikachtige plant die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Rond half maart kan er gezaaid worden. Het jaar daarop worden de planten eerst gerooid en vervolgens keurig uitgezet in geulen. Hier worden de karakteristieke heuveltjes opgeploegd. Vanaf het vierde tot ongeveer het tiende jaar kan er volop geoogst worden. Daarna is de grond uitgeput.

 

De heuveltjes die over de aspergeplanten worden geploegd, zijn zo’n 30 centimeter hoog en zorgen ervoor dat de asperges makkelijker groeien en beter kunnen worden afgestoken. Een goed aspergebed heeft een losse structuur, bij voorkeur zand- of zavelgrond, waardoor de stengels mooi recht naar boven kunnen groeien. Zodra er een barstje in de aarde komt, moeten de asperges geoogst worden. Dit is een arbeidsintensief proces en een kunst apart. Als de aarde scheurt, moet de steker direct in actie komen. Met twee vingers wordt een sleufje van 10 à 15 centimeter rondom de asperge gegraven. De asperge komt dan “bloot” te liggen. Met een snelle steek wordt met een speciaal mes de stengel afgesneden, zorgvuldig en zo laag mogelijk. Meteen na de oogst wordt de sleuf met aarde gedicht en het heuveltje weer hersteld.

 

De asperge kent zijn oorsprong in het oude Egypte; daar zijn de oudste bewijzen van een aspergecultuur gevonden in de piramide van Sakkara. Hier zouden asperges zijn afgebeeld op muurtekeningen van een offergave voor een Farao. Maar hoe is deze heerlijke groente bij ons terechtgekomen?

Door de eeuwen heen heeft de asperge zich via Italië en Frankrijk een weg door Europa gebaand, om in de 18de eeuw in Nederland te aarden. Toen al waren er in Groningen en omstreken aspergebedden te vinden. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger opgepakt, na de Tweede Wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hét aspergecentrum van Nederland.

De Latijnse naam is Asparagus officinalis L. Het is familie van de lelie-machtigen.

Hoe bewaart u asperges?

  • Asperges zijn dagvers het lekkerst.
  • Witte asperges kunt u in een vochtige doek bewaren in de koelkast, groene en paarse asperges kunt u in een open plastic zak bewaren in de koelkast.
  • Als u de asperges zorgvuldig schilt en verpakt in een plastic diepvrieszak, kunnen asperges 4 tot 6 maanden bewaard blijven in de diepvries. Let op: kook de stengels bevroren in een pan met ruim water en laat ze niet eerst ontdooien.

 

Asperges combineren met wijnen die mild, elegant, vol en niet te krachtig zijn, zij bieden een mooi tegenwicht voor de subtiele bitters van de karaktervolle asperge. Aspergewijnen mogen ook best een zoetje hebben. Asperges bevatten namelijk een natuurlijke zoetstof en deze kan met wijnen met lichte restsuiker extra geaccentueerd worden. Daarom worden  Elsace wijnen als de Pinot Blanc, de Pinot Gris, de Muscat gezien als de klassieke combinatie met asperges.

Lees meer
Lees minder
Elegante Pinot Grigio uit Moldavië!
Uitbundige Muscat d'Alsace!
Een exceptionele Pinot Blanc van een Riesling specialist!
Fantastische off-dry Pinot Gris!
Grauer Burgunder uit het zuidelijkste wijngebied van Duitsland.
Zeer gastronomische Pinot Blanc.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

v.a. €79 (NL) - v.a. €150 (BEL, DUI, LUX)

Voor 16:00 besteld?

Dezelfde dag verzonden!

Winkel

Admiraliteitskade 80, Rotterdam

proeflokaal

Proeverijen, high-wines & private-dining

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.