Nederlandse Rosé?
Gratis verzending v.a. €79 (NL)
Voor 16:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
010 313 34 30 | [email protected]
Admiraliteitskade 80, Rotterdam

Brandade


Filters

Land

Type wijn

Leon en ik hebben een keer gegeten in restaurant De Waag, in Delft, zomaar, zonder aanleiding op een vrijdagavond. Dan is het (normaal gezien) koopavond in Delft. We doen graag op die manier inspiratie, zonder verwachtingen vooraf.  

 

Ik weet niet meer wat Leon's menukeuze was, maar míjn voorgerecht heeft me zo verrast, dat ik besloten heb ermee te experimenteren en het op de toenmalige lunchkaart te zetten. Het was toen echt één van mijn (en mijn naasten) lievelingsgerechten. Mensen die wel eens bij ons geluncht of een private dining hebben meegemaakt, hebben dit gerecht vast wel eens geserveerd gekregen: brandade. 

 

Origineel een gerecht uit Portugal, gemaakt van (gezouten) stokvis, maar ook eenvoudig te maken met schelvis, makreel of kabeljauw. Het gerecht is ook aan de Franse kust een klassieker. We hebben er veel complimenten over gehad, zelfs van mensen die in Portugal wonen, hebben hem nog niet eerder zo lekker gegeten. Ben je een visliefhebber, dan is dit zéker een aanrader!

Als je gebruik maakt van bakkeljauw of stokvis (droog 200 gram), moet deze eerst in melk of water worden geweld, liefst een nacht van te voren. De dag van gebruik eerst spoelen en opnieuw op zacht vuur laten wellen (eerst aan de kook brengen en dan het vuur lager draaien). Wanneer je het makkelijk met 2 vorken uit elkaar kunt trekken, afgieten. Dit kan best lang duren, je moet geen haast of honger hebben. Daarna is het net als onderstaand recept toe te passen. Onderstaand recept is de makkelijke versie met schelvis.

Tijd: ongeveer 40 min.

Hoofdgerecht voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen:

BENODIGDHEDEN:

  • 400 g kruimige aardappelen 
  • 200 g schelvisfilet
  • boter of olijfolie om te bakken (wat de voorkeur heeft)
  • 2 teentje knoflook
  • 100 g zure room (of verse roomkaas met kruiden)
  • 500 ml visfond of 1 opgelost visbouillonblokje
  • 2 takjes peterselie

 

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar, zoals je gewend bent. Giet af en laat even uitdampen.

Controleer de schelvisfilet op achtergebleven graatjes en snijd hem in blokjes. Verhit een antikleefpan en smelt er boter in/verwarm de olie. Voeg de visblokjes toe, samen met de visfond en de gesnipperde knoflook. Breng aan de kook en stoof de vis gaar in een vijftal minuutjes.

Haal de vis met een schuimspaan uit de pan en laat hem uitlekken. Doe de vis in een kom en prak hem met een vork. Voeg de aardappelen toe en stamp alles fijn met een pureestamper. Voeg de zure room (of verse roomkaas met kruiden) toe en roer alles tot een smeuïge puree, eventueel wat bouillon bij schenken. Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.

Wij serveerden het met geroerbakte verse spinazie en een flinterdun gesneden en geroosterde snee rustiek brood, die eerst is ingesmeerd met knoflookolie.

 

Eet smakelijk!

Lees meer
Lees minder
Volle off-dry Riesling van oude stokken!
Volle witte wijn van de Antão Vaz.
Hoge kwaliteit Riesling van oude stokken.
Kruidig, frisse witte wijn.
Typische Grüner Veltliner uit Weinviertel.
Een off-dry Riesling met spannende afwisseling tussen fruit en zuren.
Het paradepaardje van de Quinta wat betreft witte wijn.
Een zomerwijn bij uitstek, licht sprankelend vol fruit.
Een exceptionele Pinot Blanc van een Riesling specialist!
Strak droge Riesling met veel fruit.
Grüner Veltliner, is een perfecte aperitief wijn!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

v.a. €79 (NL) - v.a. €150 (BEL, DUI, LUX)

Voor 16:00 besteld?

Dezelfde dag verzonden!

Winkel

Admiraliteitskade 80, Rotterdam

proeflokaal

Proeverijen, high-wines & private-dining

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.