Gratis verzending v.a. €79 (NL)
Voor 16:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
010 313 34 30 | [email protected]
Admiraliteitskade 80, Rotterdam

Coq' au Vin Blanc


Filters

Land

Type wijn

Coq' au Vin kennen we vooral van de versie met rode wijn. We waren erg verrast om dit gerecht een keer met witte wijn voorgeschoteld te krijgen bij Franse vrienden in de Beaujolais. Origineel wordt het met hele kip of grote kippenpoten gemaakt, ik heb geëxperimenteerd met kippendijfilet, wat tijdens de lunches en High-Wines goed ontvangen is. 

 

Dit gerecht is uitstekend van te voren te bereiden, zodat je op de dag van het diner zelf meer tijd voor je gasten hebt. Bovendien trekken de smaken van de saus dan goed in de kip. Het gerecht is vegetarisch te maken door de kip te vervangen met vegetarische kipstukjes of grote champignons/shiitakes. 

Tijd: ongeveer 60 min.

BENODIGDHEDEN voor 1 kilo vlees:

  • 200 gram boter of olie om mee te bakken, bijv. druivenpitolie
  • 2 sjalotjes 
  • 1 rode ui 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 600 ml witte wijn
  • 300 ml kippenbouillon 
  • 4 takjes peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • bekertje (200ml) room
  • bloem

Dep de kip met keukenpapier droog en bestrooi de kip rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Bak in een braadpan de kip in delen op middelhoog vuur rondom bruin. Neem uit de pan.

Snipper de sjalotjes, de ui en knoflook ondertussen fijn en fruit in ongeveer 5 minuten glazig in de pan waar de kip in gebakken is. 

Voeg de wijn, de bouillon, de tijm en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook. De kip in de saus leggen. Verlaag het vuur en laat dit op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Als het meteen geserveerd wordt: zodra het ingekookt is, de room erdoorheen roeren en goed warm laten worden. 

Als het voor de volgende dag is, de saus pas de volgende dag afmaken. Als de saus te dun is, kan deze wat dikker gemaakt worden met een roux (zie het recept van de ovenschotel). Let op: de saus wordt dikker bij het opwarmen! Soms cheat ik wel eens en gebruik ik maizena om de saus wat dikker te maken. Beter is het om de saus nog verder in te koken met de kip erin, zodat deze lekker mals wordt en de room als laatst toe te voegen (om schiften te voorkomen). 

Snijd de peterselie fijn. Breng de coq au vin op smaak met peper en eventueel zout, verwijder de laurierblaadjes en de zichtbare tijmtakjes en bestrooi met de peterselie. Serveer met gekookte krieltjes of vers gebakken brood.

Bon apétit!

Tijdens de High-Wines schonken we er Blanc de Charme bij, en Serre de Courrent, volle aromatische wijnen uit de Rhône. Een mooie Poully Fuissé of een charmante Beaujolais van de gamaydruif zou ook heel goed passen. Vanzelfsprekend zijn de wijnen van Daan en Elvire van Dijkman van Domaine de Marotte hier ook heerlijk bij!

 

Lees meer
Lees minder
Spannend fris wit van Daan en Elvire!
Volle Rhône blend van Domaine de Marotte
Een ronde, op hout gerijpte Chardonnay.
Een bijzondere, elegante witte wijn van de Roussanne uit La Clape.
La Roche van Domaine Sangouard-Guyot.
Cuvée Eline van Domaine de Marotte!
Jubileum wijn van 20 jaar Domaine de Marotte! 100% Syrah.
Niet op voorraad

Blanc de Charme 2018

€18,95
Complex, vol en houtgerijpt van de Marsanne en Roussanne
In een fles van 1,5 liter!
Topkwaliteit Moulin-à-Vent met bewaarpotentie.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

v.a. €79 (NL) - v.a. €150 (BEL, DUI, LUX)

Voor 16:00 besteld?

Dezelfde dag verzonden!

Winkel

Admiraliteitskade 80, Rotterdam

proeflokaal

Proeverijen, high-wines & private-dining

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.