Nederlandse Rosé?
Gratis verzending v.a. €79 (NL)
Voor 16:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
010 313 34 30 | [email protected]
Admiraliteitskade 80, Rotterdam

In veel landen rondom de Middellandse zee zijn er gerechten die er min of meer op lijken.


Filters

Land

Type wijn

Wil je de zomer in huis halen dan heb je genoeg aan dit gerecht: een kleurrijke, smaakvolle, vitaminerijke ratatouille uit Zuid-Frankrijk. Deze groentestoofpot eet je als  hoofdgerecht, vergezeld van stokbrood, gekookte of gebakken aardappels en is zelfs met rijst of pasta heerlijk. Het kan ook geserveerd worden als tapashapje, op een sneetje stokbrood. Het gerecht is van zichzelf vegan, maar uitgebakken gerookte spekblokjes smaken er ook goed bij, net als verse worstjes en gehaktballetjes. 

 

Over de herkomst van de naam van het gerecht bestaan verschillende overtuigingen: het woord zou van het Occitaanse ratatolha komen, wat vroeger zoiets als ragout met verschillende ingrediënten betekende.Anderen zeggen dat het afgeleid is van het Franse werkwoord touiller, wat roeren betekent.

In veel landen rondom de Middellandse zee zijn er gerechten die er min of meer op lijken. Er is dan ook geen absoluut basisrecept, maar er zijn wel ingrediënten die in een goede ratatouille horen terug te komen. Dat zijn courgette, aubergine, paprika, tomaat, ui en knoflook. Zo vind je in de Catalaanse keuken een vergelijkbaar gerecht saffiaan genaamd, in de regio Murcia heet het pisto  en kent Mallorca het gerecht als tumbet of tombet. In Malta heet het kapunata, dat met gegrilde vis geserveerd wordt, wat in Sicilië dan weer caponata wordt genoemd. De Hongaarse keuken kent het als Lecsó en in de Bulgaarse en Roemeense keuken ghiveci. Allemaal vertonen ze gelijkenissen met de Franse ratatouille. 

Je kunt er op allerlei manieren je eigen twist aan geven, bijvoorbeeld door toevoeging van een pepertje of venkel. Als je de smaken van de kruiden nog niet kent, wees er dan in eerste instantie zuinig mee, je kunt het altijd later toevoegen. Uit ervaring weet ik dat ik heel erg heb moeten wennen aan de smaken van salie, tijm en rozemarijn, nu zijn ze niet meer weg te denken uit de keuken en zijn het goede alternatieven voor het gebruik van zout. 

 

Tijd: ongeveer 20 + 60 min.

BENODIGDHEDEN voor 4 personen:

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 grote tenen knoflook 
  • 2 rode uien
  • 2 of 3 kleuren paprika
  • 1 theelepel oregano
  • Verse basilicum
  • 1 theelepel of takje tijm
  • 1 theelepel of takje rozemarijn
  • 3 blaadjes salie
  • laurierblad
  • 1 theelepel peterselie
  • peper en zout
  • Olie om in te bakken, bijvoorbeeld druivenpitolie
  • 400 ml tomatenblokjes

Je kunt de kruiden bij elkaar binden, zodat je ze later ook in één keer uit de pan kunt halen, ik doe ze gewoon los in de pan en vis er later de takjes uit. Snijd alle groenten eerst in plakken en dan in blokjes van 1,5 cm. Je ziet meteen het volume en welke pan je nodig hebt, neem een ruime pan, je hebt ook de ruimte nodig om te roeren.

Snipper de uien en knoflook en bak ze glazig met de kruiden. Voeg de paprika en courgette toe en als laatste de aubergines, roer goed door elkaar. Schenk de tomatenblokjes erdoor. Even goed warm laten worden en dan op een laag vuurtje 50 minuten zacht laten pruttelen. Tussendoor steeds omroeren. Soms heeft het langer nodig (afhankelijk van smaak en de rijpheid van de groente), er bestaan recepten van wel 2 uur! Eventueel zout of peper of bouillon toevoegen, bijvoorbeeld als er weinig vocht in het mengsel zit. Wij eten hier er ook lekker sambal (birambi-chutney) bij. Eet smakelijk!

Lees meer
Lees minder
Spannend fris wit van Daan en Elvire!
Een rosé met een mooie balans tussen fruit en kruid.
Heerlijke rosé uit het warme Jumilla.
Een fris, droge rosé van de Pinot Grigio!
Prachtige kwaliteit Viognier van Daan en Elvire!
Typische Provence rosé!
Sale

Proefdoos - Domaine de Marotte

€114,40 €105,00
Negen wijnen van de Nederlandse wijnmakers van Domaine de Marotte!
Intens & elegante rosé van de Nerello Mascalese.
De rode blend van Busy Bee!
Gastronomische krachtige rosé!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

v.a. €79 (NL) - v.a. €150 (BEL, DUI, LUX)

Voor 16:00 besteld?

Dezelfde dag verzonden!

Winkel

Admiraliteitskade 80, Rotterdam

proeflokaal

Proeverijen, high-wines & private-dining

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.