Proefdoos Rosé?
Gratis verzending v.a. €65 (NL)
Voor 17:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
010 313 34 30 | [email protected]
Admiraliteitskade 80, Rotterdam

Champagne


Filters

Land

Type wijn

Happy New Year! 

Een nieuw jaar wordt vaak ingeluid met de plop van een Champagnefles. Een bruiloft of andere feestelijkheid wordt ook aangegrepen om een Champagne te drinken. Elke gelegenheid wordt een feestje met Champagne. Champagne kan gedronken worden tijdens een diner, als aperitief of als begeleider van een gerecht. Maar ook ter afsluiting van de maaltijd.

De meest gebruikte druivensoorten in de Champagne zijn de Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. In de meeste gevallen wordt een combinatie van meerdere druiven samengesteld. Champagne kan echter ook uit een enkele soort druif  (wit of blauw) bestaan. Champagne mag enkel Champagne genoemd worden als het uit de Champagnestreek komt. De streek bestaat uit 4 departementen de Ardennes, Marnes, Aube en Haut-Marne.

De druiven worden altijd met de hand afgeknipt of geplukt. Dit wordt nooit machinaal gedaan, omdat dit verboden is. Het sap binnenin de druiven is altijd wit. Het is gebruikelijk dat een champagne een wit/gouden kleur hebben, hier moet bij het persen dus voorzichtig aan gedaan worden. De rode kleur van de schil van de Pinot druiven mag niet tijdens de persing overgebracht worden. Voor een rosé champagne wordt dit wel met schil gedaan, ook kan het dat er Pinot Noir rode wijn word toegevoegd voor de kleur.

Er zijn 2 persfasen na de pluk: De eerste (zachte) persing genaamd cuvée. Daarna volgt de zwaardere persing genaamd de taille. Uit de eerste persing volgt most en er komt meer sap uit dan bij de tweede persing. Daar mag maar maximaal 500 liter sap uit de 4000kg druiven komen. De stap na beide persingen is genaamd débourrage. Deze stap zorgt ervoor dat alle onzuiverheden uit de most worden onttrokken.

Na het zuiver maken van de most vindt de alcoholische gisting plaats. Er wordt suiker toegevoegd aan het proces en na ongeveer tien dagen veranderd het gist de suiker in alcohol en kooldioxide gas. Na de alcoholische gisting volgt de malolactische gisting, hier worden harde appelzuren omgezet in zachte melkzuren. Het is een lang proces en gaat nog wel even door. De assemblage volgt hierna waarbij verschillende stille wijnen met elkaar worden gecombineerd. Vaak worden er ook reserve wijnen aan toegevoegd die in eerdere jaren gemaakt zijn. Dit zorgt per Champagne huis voor de unieke smaak en is ook wel hun geheim te noemen.

De Champagne makers en proevers stellen hier smaken samen tot de gewenste uitkomst. Deze zullen dan nog vijf weken in een koelcel liggen. Tijdens dit proces wordt het alcohol level tot 12,5% gebracht. Hier kunnen de wijnen vervolgens nog wel tien jaar liggen om te verouderen, hierbij wordt de juiste smaak gecreëerd. Om de bubbels fijner te krijgen en de smaak complexer ligt wijn jaren te rijpen, dit gebeurt in donkere kelders met een temperatuur tussen de 10°-12 graden.

Het dode gist wordt vervolgens verwijderd door elke dag de fles 1/8 te draaien. De gist prop verplaatst zich hierdoor naar de hals van de fles. De gist prop wordt verwijderd door middel van het bevriezen van de hals en bij het openen van de fles schiet de prop eruit.

Als de wijn lang genoeg heeft gelegen wordt de kurk eraf gehaald omdat er veel druk achter staat. Het gistingsproces heeft nu in de fles plaatsgevonden en het koolzuurgas heeft niet kunnen ontsnappen. Nu de fles open is kan er extra smaak aan worden toegevoegd in de vorm van gist en extra suikers. Dit wordt liqueur de dosage genoemd. Er zijn drie niveaus van zoetheid, de bekendste is brut. Hierna komen de juiste kurken, de juiste druk en bubbels, het etiket en eventueel een strik om de fles.

Lees meer
Lees minder
Het Grand Cru parade paardje van Duval-Leroy
Heerlijke Rosé Champagne, Santé!
Grand Cru Champagne pur sang in Magnum formaat
Magnum van de Grande Reserve!
Een veelzijdige houtgelagerde Champagne.
Premier Cru Champagne 'Alexandre' van Soutiran!
Verfijnde mousse met tonen van toast en fris fruit.
Complex, fris en 100% Chardonnay.
De Collection Privée is samengesteld uit de beste cuvées.
Grand Cru Champagne pur sang in Jeroboam formaat.
Half flesje van de Grand Cru Champagne Signature!
De Blanc de Noir Grand Cru Champagne uit Ambonnay van Soutiran.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

v.a. €65 (NL) - v.a. €150 (BEL, DUI, LUX)

Voor 17:00 besteld?

Dezelfde dag verzonden!

Winkel

Admiraliteitskade 80, Rotterdam

proeflokaal

Proeverijen, high-wines & private-dining

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.